A tésztához: 2 tojás, 6 ek víz,
15 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 17 dkg búzaliszt, 1 cs. Dr.Oetker
vaníliakrém-por, 2 teáskanál Dr.Oetker sütőpor.
Díszítéshez: 3 dkg darált dió, 2
dkg cukor.
A töltelékhez: 2-3 ek. cukor, 7
dkg dióbél, 5 dkg zsemlemorzsa, 1-2 ek rum, kb. 1.25 dl tej.
Vaníliakrém: 1/2 cs. Dr.Oetker
vaníliakrém-por, 1 tetézett ek. cukor, 0.25 l tej.
Készítése: A tojássárgáját a
vízzel sűrű habbá keverjük, habverővel. Apránként a cukor 3/4 részét a vaníliás
cukorral keverve adjuk hozzá. Utána tovább verjük, míg sűrű krémszerű masszát
kapunk.
A tojásfehérjét kemény habbá
verjük, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk a fennmaradt cukrot. A habnak
oly keménynek kell lennie, hogy késsel a vágás látható legyen. Hozzáadjuk a
tojás-sárgákhoz, és erre, a krémporral, és a sütőporral kevert lisztet
szitáljuk. Mindezt óvatosan elvegyítjük (de nem keverjük!) és zsírozott,
papírral bélelt tortaformába (26 cm átmérőjű), töltjük. Azonnal megsütjük.
Sütési idő: kb. 35 perc, jó,
közepes tűznél.
A tortát legjobb csak másnap
felhasználni, és a tölteléket csak akkor készíteni.
A töltelékhez a darált diót,
zsemlemorzsát, cukrot, rumot, a tejjel, kenhető péppé keverjük. A
vaníliakrémhez a krém-port a cukorral és 3 evőkanál tejjel elkeverjük. A
fennmaradt tejet felfőzzük, levesszük a tűzről, folytonos keverés mellett a
feloldott krémport hozzákeverjük, és még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve
addig keverjük, míg kihűl, nehogy hártya keletkezzen rajta. A teljesen kihűlt
tortát kétszer elvágjuk, és a lapokat, papírral emeljük le egymásról. Az alsó
lapot a diótöltelékkel kenjük meg, a második lapot ráhelyezzük, ezt megkenjük
vanília krémmel, (a krémből hagyunk még!), ráhelyezzük a harmadik lapot. Ekkor
a torta tetejét és oldalait a visszamaradt vaníliakrémmel egyenletesen és
vékonyan bevonjuk, és megszórjuk, a cukorral világosra pirított őrölt dióval.