Mogyorós patkó



Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 teáskanál dr. Oetker sütőpor, 6 dkg cukor, 1 tojás, 10 dkg vaj, 1-2 ek. tej.
Töltelék: 15 dkg mogyoró, 6 dkg cukor, 1 tojásfehérje, 3 ek. víz.
Bekenésre: 1 tojássárgája.
Készítése. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, és a gyúródeszkára szitáljuk. Közepébe egy mélyedést nyomunk, abba tesszük a cukrot, tojást, tejet, és a liszt egy részével sűrű péppé keverjük. Az apró darabokra vágott vajat ráhelyezzük, liszttel betakarjuk, gombóccá összenyomjuk, majd a közepéből kiindulva, gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Téglaalakúra kisodorjuk, a tölteléket egyenletesen rákenjük, és hosszában összesodorjuk. Patkóformában tepsire tesszük, tojássárgájával bekenjük. - A töltelékhez a mogyorót ledaráljuk, és a többi hozzávalóval elkeverjük.
Sütési idő: 40 perc, jó közép-meleg, sütőben.