Kiválogatunk 37.5 dkg mazsolát és
1 dl rumba áztatva állni hagyjuk. Tésztát gyúrunk 37.5 dkg lisztből, 4 csapott
tk. sütőporból, 1.5 cs. (15 dkg) vaníliás porcukorból, csipetnyi őrölt
fahéjból, kardamómiból, szerecsendióból, kis reszelt narancshéjból, 20 dkg
sovány túróból, 15 dkg lágy margarinból, 1 tojásból, 1 tojássárgájából. A
tésztát kis liszttel megszórjuk, 10 dkg felkockázott citromhéjat, a rumos
mazsolát, 20 dkg tisztított, őrölt mandulát hozzágyúrunk, majd lisztezett
gyúródeszkán téglalap alakúra (kb. 20x30 cm) nyújtjuk. 20 dkg nyers
marcipánmasszát átgyúrunk, majd téglalap alakúra (kb. 30x15 cm) nyújtjuk. A
marcipánt úgy helyezzük a tésztára, hogy a hosszabbik oldalán valamennyi tészta
szabadon maradjon, majd a hosszabb oldal felől nem túl lazán feltekerjük.
Kalácsot formálunk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 250
C-ra előmelegített elektromos sütőben 160-180 C-on, előmelegített gázsütőben
2-3-as fokozaton, 50-60 percig sütjük. A kalácsot rögtön sütés után kenjük meg
5 dkg olvasztott margarinnal, majd szórjuk meg 2.5 dkg vaníliás porcukorral,
hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ismét kenjük meg 5 dkg olvasztott margarinnal és
szórjuk meg 2.5 dkg Vaníliaízű porcukorral.