Mákos holdacskák



Összegyúrunk 25 dkg lisztet, 1 cs. szárított élesztőt (vagyů2 dkg élesztőt), 4 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, csipet sót, 2 tojást, 1 dl langyos tejet, és meleg helyen megkelesztjük. Tésztát gyúrunk 10 dkg lisztből és 10 dkg lágy margarinból. Elkeverünk 25 dkg őrölt mákot, 1 cs. (elkészített, 1.5 dl) Vaníliaízű desszert szószt, 1 citrom reszelt héját. Meghámozunk 3 nagyobb savanyú almát, lereszeljük, majd a mákos keverékhez adjuk. A kelt tésztát és a gyúrt tésztát alaposan összedolgozzuk, kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és ovális, cakkos szélű szaggatóval (9x11 cm) formákat szúrunk ki belőle. A kiszaggatott tészták felszínét 1 tojássárgája és 3 ek. tej keverékével megkenjük. A tésztalapocskák egyik felére tölteléket halmozunk, a másik felét a töltelékre hajtjuk, egy kicsit lenyomkodjuk úgy, hogy holdformát kapjunk. A holdacskákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tejes tojássárgájával megkenjük. Előmelegített elektromos sütőben 170-200 C-on; 5 percig 3-4-es fokozaton előmelegített gázsütőben 3-4-es fokozaton, 15-20 percig sütjük. A bevonathoz 10 dkg sárgabarack lekvárt szitán áttörünk, 1 ek. vízzel, 5 dkg cukorral elkeverjük, egy kicsit felfőzzük. A süteményeket sütés után ezzel azonnal bekenjük, hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint megszórjuk vaníliás porcukorral.