Őzgerinc



Hozzávalók: 5 deka vaj, 10 deka cukor, 4 tolás, 1 szelet csokoládé, 1 evőkanál kakaó, kevés finomra törött fahéj, szegfűszeg, 10 deka darált dió, 1/2 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőpor, 6 deka zsemlyemorzsa, kevés rum, 4 evőkanál feketekávé
A megszórásához: ribiszkelekvár, mandula
A mázhoz: 6 deka vaj vagy növény zsír, 6 deka puhított csokoládé
Készítése: A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgát, reszelt csokoládét, kakaót, fűszert, a sütőporral kevert diót, végül a tojásfehérjék kemény habját és a rummal nedvesített zsemlyemorzsát. Zsírozott, zsemlyemorzsával kiszórt őzhátformában megsütjük. Ha kihűlt, gyümölcsízzel megtöltjük, a mázzal bevonjuk, és hosszúkásra vagdalt mandulával megtűzdeljük.
Máz: A vajat felolvasztjuk, a csokoládét hozzáadjuk, és simára kikeverjük.