Húsvett torta



Hozzávalók: 14 deka vaj, 10 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 3 tojássárga, 3 szelet puhított csokoládé, 5 deka liszt, 5 deka dr. Oetker-féle Gustin, 1/2 cs. De. Oetker-féle "Backin" sütőpor, 10 deka mandula. 1/4 kg füge, 3 evőkanál tej, 3 tojásfehérjének habja, gyümölcsíz, húsvéti cukortojások
A mázhoz: 3 szelet puhított csokoládé, 2 deka vaj, 15 deka cukor, 1/8 liter víz
Elkészítése: A vajat, cukrot, vanillincukrot és tojássárgát habosra elkeverjük, hozzáadjuk a puhított csokoládét, azután a lisztet, Gustint, a sütőporral, majd a tejet, tojáshabot, legvégül a finomra vágott fügét és mandulát. Zsírozott, lisztezett formában 1 óráig középerős tűznél sütjük. A sütő ajtaját, csak 35 perc elteltével nyissuk ki először. Ha kihűlt, valami pikáns gyümölcsízzel töltjük, és csokoládémázzal bevonjuk, majd cukorkatojással díszítjük.
Máz: A puhított csokoládét a vajjal tálba tesszük. A cukrot a vízzel sziruppá főzzük és folytonos keverés mellett, a csokoládéhoz öntjük, és addig keverjük az egészet, míg a kellő sűrűséget elérte.