Sós rudak



Tészta: 25 dkg liszt, 2 tk. Dr. Oetker sütőpor, 1 tk. só, 7 ek. tejfel, 10 dkg vaj.
Bekenésre: 1 tojássárgája.
Behintésre: kevés só, és kömény.
Készítése: A lisztbe vegyített sütőport a nyújtódeszkára szitáljuk. Közepébe mélyedést nyomunk, ebbe tesszük a sót és a tejfölt, a liszt egy részével sűrű péppé keverjük; a hidegen darabokra vágott vajat rátesszük, a lisztet ráhúzzuk, gombóccá nyomjuk, majd a közepéből kiindulva gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Többször kinyújtjuk, összehajtjuk, és közben fél órát pihentetjük. Azután 1 cm vastagságúvá kinyújtjuk, ujjnyi hosszú és magas csíkokra vágjuk, megcsavarjuk, bekenjük tojássárgájával, és behintjük só és kömény keverékével. A rudakat erős tűznél kb. 15 percig sütjük.