Tészta: 50 dkg liszt, 1/2 csomag
Dr.Oetker sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag Dr.Oetker vaníliás cukor, 2 tojás, 25
dkg vaj.
Készítése: a sütőporral vegyített
lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, ebbe tesszük a
cukrot, vaníliás cukrot, és a tojásokat. Villa segítségével a liszt egy
részével sűrű pépet keverünk, arra adjuk a darabokra vágott hideg vajat,
befedjük liszttel, gombóccá nyomjuk, és a közepéből kiindulva gyorsan sima
tésztává gyúrjuk.
A tésztát a következő apró
süteményekhez használjuk:
- Vaníliafánk: A tésztát
késfok-vastagságúra kisodorjuk, kis fánkszaggatóval kiszaggatjuk,
tojássárgájával bekenjük, kristálycukor és vágott mandula vagy dió keverékével
beszórjuk, sütjük.
- Perecek: A tésztából
ceruzavastagságú pereceket készítünk, tojássárgájával bekenjük,
kristálycukorral beszórjuk.
- Fekete-fehér sütemény: a tészta
felét 3 dkg kakaóval és 5 dkg cukorral összegyúrjuk.
a) Úgy a világos, mint a sötét
tésztát kocka alakúra kisodorjuk, egymásra rakva szorosan felhajtjuk, hidegre
állítjuk, azután szeletekre vágva megsütjük. (Csigaminta.)
b) A tészta egyik feléből 3 db, 1
cm-vastagságú tekercset készítünk, a kisodort fehértésztával becsavarjuk,
hidegre állítjuk, aztán szeletekre vágjuk.
c) Úgy a fehér, mint a sötét
tésztából ceruzavastagságú tekercseket formálunk, sarkosra összenyomjuk,
felváltva egymás mellé és fölé rakjuk, háromszoros sorban. Jól összenyomva
hidegre állítjuk, azután szeletekre vágva sütjük. (Sakktábla minta.) Hogy
jobban összetartsanak, tanácsos tojásfehérjével minden tekercset bekenni, és úgy
összeállítani.
- Töltött fánkok: A tésztát
egyenletesen kisodorjuk, kerek formával kiszaggatjuk és világossárgára sütjük.
A felét bekenjük barackízzel, zselé- vagy vajkrémmel, a másikat ráhelyezzük, és
megcukrozzuk, vagy cukormázzal vonjuk be.
- Gyümölcsízes teasütemény: A
kisodort tésztából kerek formát és karikákat szúrunk, és megsütjük. Ha
kihűltek, gyümölcsízzel bekenjük, a kerek formákat, és a karikákat (melyeket
előbb cukorral beszórunk), rárakjuk.