Hozzávalók: 37 dkg búzaliszt, 1.5
cs. Dr.Oetker sütőpor, 12 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, csipet só,
1/2 citrom reszelt héja, 1 tojás, 5 dkg vaj, vagy zsír, 37 dkg főtt burgonya,
áttörve (előző napról), 10 dkg mazsola, vagy aszalt gyümölcs vegyesen.
Tetejére: Kevés vaj (2-3 ek.),
cukor.
Készítése: A sütőport a liszttel
elvegyítjük, és a gyúrótáblára szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe
rakjuk a cukrot, fűszert, tojást, majd a liszt egy részével péppé eldolgozzuk.
Erre adjuk a darabokra vágott hideg vajat, vagy zsírt, az áttört burgonyát, (a
tészta simább, és finomabb lesz, ha a burgonyát kétszer is áttörjük), a
tisztított mazsolát, vagy a magjától megtisztított, kockákra vagdalt aszalt
gyümölcsöt és az egészet gombóccá nyomjuk, és a közepétől kiindulva gyorsan
sima tésztává gyúrjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, kevés liszttel meghintjük, és
1 cm vastagra kinyújtjuk. Felületét derelyemetszővel négyszögekre osztjuk,
olvasztott vajjal, vagy zsírral megkenjük és cukorral meghintjük.
Sütési idő: kb. 30 perc, erős
tűznél.
Ezen lángost melegen is
tálalhatjuk (pl. ebédre). Mindenesetre, legjobb frissen.