Vajaspogácsa



Hozzávalók: 50 deka liszt, 1cs. dr. Oetker-féle sütőpor, 1 tojás, 1 kanál rum, tejfel szükség szerint, 30 deka vaj
Elkészítés: Az átszitált liszt felét deszkára tesszük, közepébe tojást, rumot és annyi tejfölt teszünk, amennyit felvesz, míg egy rétestésztát kapunk. A hideg, kemény vajat elmorzsoljuk a megmaradt liszttel, a rétestésztát kihúzzuk, a vajas tésztaanyagot beletesszük a közepébe, kisodorjuk és összehajtjuk. Ezen eljárást 3-4-szer megismételjük, közben mindig 1/4 óráig állni hagyjuk. Amikor a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottuk, gömbölyű pohárral kiszúrjuk, késsel díszeket vágunk rája, tojás sárgával bekenjük, és a pogácsákat közepes tűznél 20-25 percig sütjük.