Tészta: 3 tojás,15 dkg cukor, 1
csomag Dr.Oetker vaníliás cukor, 3-4 ek. víz, 10 dkg liszt, 10 dkg Dr.Oetker
"Gustin", 1/2 csomag Dr.Oetker sütőpor.
Krém: 1/2 l tej, 15 dkg cukor, 1
csomag Dr.Oetker vaníliakrém-por, 20 dkg vaj.
Díszítésre: 5 dkg mandula.
Készítése: A tojások sárgáit a
vízzel habosra verjük, (legjobb habverővel), utána hozzáadjuk kanalanként a
cukor 2/3 részét, és addig verjük, míg krémszerű anyagot kapunk. A fehérjékből
kemény habot verünk, azután a cukor 1/3 részét elkeverjük benne. A habnak olyan
keménynek kell lenni, hogyha késsel elvágjuk, az látható legyen. A habot a
tojáskrémbe tesszük, rászitáljuk a sütőporral és a gustinnal vegyített lisztet.
Vigyázva, a krém alá húzzuk. Zsírozott, és papírral bélelt tortaformában
sütjük, közepes tűznél, kb. 30-40 percig.
Vajkrém: A krémporból, a tejből
és cukorból előírás szerinti krémet főzünk, a 6 kanál tejet a 1/2 literből
vesszük, ha felforrt, levesszük a tűzről, és míg kihűl, többször megkeverjük,
hogy hártyát ne kapjon. A vajat habosra keverjük, kanalanként hozzákeverjük a
kihűlt, de még meg nem keményedett krémet.
A kihűlt tortát három részre
vágjuk, krémmel megtöltjük, és egymásra helyezzük. Tetejét, és oldalát is
vékonyan kenjük meg, a szélét beszórjuk hámozott, durvára vágott és pirított
mandulával, tetejét a megmaradt vajkrémmel díszítjük.
Sütési idő: 30-40 perc, jó,
közép-meleg, sütőben.